Glutation zredukowany – czym jest i jak działa? Zastosowanie i właściwości

 

Glutation zredukowany chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, który nie tylko przyspiesza proces starzenia, ale i zwiększa ryzyko niektórych chorób. Jednak to nie koniec cennych właściwości tego związku. Sprawdź, jakie jeszcze działanie wykazuje glutation zredukowany.

Co to jest glutation zredukowany?

Co to jest glutation? To białko, które jest zbudowane z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Występuje naturalnie zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych. W organizmie człowieka jego produkcja odbywa się głównie w wątrobie. Wyróżnia się dwie formy tego związku:

  • glutation zredukowany (GSH),
  • postać utleniona (GSSG).

Glutation zredukowany ma grupę tiolową (-SH), która warunkuje jej silne działanie antyoksydacyjne. W związku z tym to właśnie ta forma znajduje się w suplementach diety (np. Glutaredox® - glutation zredukowany, który oprócz GSH zawiera dwa ważne składniki dla wewnętrznej syntezy glutationu – witaminę C i selen).

Glutation a glutation zredukowany – jakie są różnice?

Glutation zredukowany charakteryzuje się dobrą biodostępnością i wchłanialnością. To właśnie on jest niezbędny do działania peroksydazy glutationowej, czyli enzymu antyoksydacyjnego, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Z kolei forma utleniona glutationu ma nieco inną budowę – dwie cząsteczki, z których jest złożona, są połączone mostkiem dwusiarczkowym. Nie ma ona właściwości antyoksydacyjnych i musi zostać odzyskana przy pomocy reduktazy glutationowej w celu ponownego użycia.

Glutaredox

Właściwości glutationu zredukowanego – kiedy się go stosuje?

Jakie właściwości ma glutation zredukowany? Przede wszystkim jest to związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, co sprawia, że chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu znajduje zastosowanie w profilaktyce niektórych chorób (m.in. cukrzycy typu II, nowotworach, schorzeniach neurodegeneracyjnych czy chorobach układu krążenia).

Poza profilaktyką wspomnianych schorzeń, suplementy diety z glutationem stosuje się m.in. w celu:

  • wspomagania regeneracji po wysiłku fizycznym,
  • leczenia trądziku i zmniejszania wielkości przebarwień na skórze,
  • łagodzenia stanu zapalnego (towarzyszącego m.in. reumatoidalnemu zapaleniu stawów),
  • zapobiegania uszkodzeniom wątroby i mózgu spowodowanymi przez stres oksydacyjny,
  • wspomagania zdrowia jelit (zaobserwowano m.in. mniejszą aktywność enzymów zaangażowanych w syntezę glutationu u osób z zespołem jelita drażliwego),
  • wspierania funkcjonowania układu immunologicznego i zmniejszania podatności na infekcje.

Suplementacja glutationu zredukowanego może przynieść różnorodne korzyści. Jednak należy mieć na uwadze również przeciwwskazania i skutki uboczne przyjmowania tego związku.

Przeciwwskazania do suplementacji glutationem zredukowanym

Przeciwwskazaniem do suplementacji glutationem zredukowanym jest nietolerancja lub alergia na którykolwiek składnik suplementu diety, który go zawiera. Przed rozpoczęciem suplementacji należy dokładnie zapoznać się ze składem danego produktu.

Na ten moment nie ma wystarczających dowodów naukowych na to, że suplementacja glutationem zredukowanym jest bezpieczna w ciąży. W związku z tym nie jest ona zalecana w przypadku kobiet ciężarnych.

Możliwe skutki uboczne przyjmowania glutationu zredukowanego

Jakie mogą być skutki uboczne przyjmowania glutationu zredukowanego? Zazwyczaj jest to związek dobrze tolerowany przez organizm, więc tego typu efekty zdarzają się rzadko (ryzyko rośnie, jeśli ktoś nie przestrzega zaleceń dotyczących dawkowania). Wśród ewentualnych skutków ubocznych wymienia się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, trudności w oddychaniu i reakcje alergiczne w postaci wysypki na skórze.

Glutation to związek, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i zapobiegania niektórym chorobom. Przyjmowanie suplementów diety mających go w składzie, pomaga m.in. chronić komórki różnych narządów przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. By jednak uzyskać pozytywne efekty, należy wybierać suplementy diety ze zredukowanym glutationem, ponieważ w tej formie wykazuje on dobrą biodostępność i wchłanialność.


Bibliografia:

[1] Allen J, Bradley RD. Effects of oral glutathione supplementation on systemic oxidative stress biomarkers in human volunteers. J Altern Complement Med. 2011 Sep;17(9):827-33.

[2] Kumar P, Liu C, Hsu JW, Chacko S, Minard C, Jahoor F, Sekhar RV. Glycine and N-acetylcysteine (GlyNAC) supplementation in older adults improves glutathione deficiency, oxidative stress, mitochondrial dysfunction, inflammation, insulin resistance, endothelial dysfunction, genotoxicity, muscle strength, and cognition: Results of a pilot clinical trial. Clin Transl Med. 2021 Mar;11(3):e372.

[3] Włodek, Lidia. "Glutation: antyoksydacyjne i detoksykacyjne właściwości, biologiczna i farmakologiczna regulacja biosyntezy." (2003).

 
Magister dietetyki i absolwentka Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Pasjonatka zdrowego stylu życia, autorka artykułów blogowych i naukowych na temat zdrowego odżywiania i suplementacji. Właścicielka poradni Kobieca Strona Dietetyki.